Mousserende wijn

Mousserende wijn of in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn is wijn, waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet. Omdat de bakermat van mousserende wijn in Frankrijk ligt wordt de manier waarop de wijn haar bubbels krijgt in het Frans weergegeven.

Champagne flute and bottle.jpg
  • Méthode traditionnelle. Voorheen, en buiten de regio Champagne, méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de "mousse" is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven de bubbels lang in de wijn achter.
  • Méthode Charmat Of méthode cuve close. Het koolzuur van de tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn.
  • Méthode gazéifié. Voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Hier wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. De bubbels zullen, eenmaal uitgeschonken, vrij snel uit de wijn verdwijnen.

In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt, wordt ook een mousserende wijn gemaakt. Vaak met verschillende kleuren, typen en smaken.

Een fles mousserende wijn moet rustig open worden gemaakt, zie het ontkurken van champagne, anders verdwijnt de koolzuur snel uit de wijn.

Frankrijk

Champagne is de bekendste mousserende wijn. Alleen wijn uit de wijnstreek de Champagne mag de naam champagne dragen. Maar er zijn meer hoog gekwalificeerde mousserende wijnen. In Franstalige landen worden deze aangeduid met crémant. Hiervan zijn er verschillende soorten.

Behalve Crémant wijnen gemaakt volgens de méthode traditionnelle, worden in Frankrijk ook mousserende wijnen volgens de méthode Charmat en of de méthode gazeifé gemaakt. Wanneer er maar weinig koolzuurgas in een wijn is opgelost, wordt dit weleens aangeduid met pétillant of perlant, parelend.

Duitsland

Hier worden mousserende kwaliteitswijnen volgens de méthode traditionnelle gemaakt. Dit is de sekt b.A., Sekt bestimmte Anbaugebiete. Voorts is er ook veel goedkope sekt op de markt. Dit heeft te maken met de classificatie van die wijn en heet dan kortweg "sekt" en géén "sekt b.A." Ook bestaan in Duitsland bijvoorbeeld perlwein en schaumwein gesproken. Dit is meestal eenvoudige bubbeltjeswijn, die eigenlijk geen sekt mag worden genoemd. Deze soorten wijn zijn gemaakt volgens de methode Charmat of de methode gazeifé.

Overige landen

  • Hongarije: pezsgő. Zowel méthode traditionnelle als méthode Charmat.
  • Italië: prosecco en asti spumante. De lambrusco is gemaakt met de méthode Charmat.
  • Spanje: cava
  • Zuid-Afrika: vonkelwyn en Cold Duck.