Witte wijnen

Hieronder treft U een opsomming en beschrijving van een aantal bekende witte wijnsoorten.

Witte wijnen.

Kenmerken.

Waarbij te drinken.

Bordeaux.

De sauvignon-blanc en sémillon druif zijn verantwoordelijk voor deze droge wijn met een iets groenteachtig aroma waarin je iets ruikt van asperges. Meest fris en pittig. De sémillondruif met nobele rot is de basis voor de zoete Sauternes-wijnen.

De droge soorten lenen zich bij uitstek als begeleiders van alle visgerechten en natuurlijk alles wat uit de zee komt. Op zijn Frans: Les Fruits de Mer et les Poissons. Of als aperitief. De zoete sauternes zijn perfecte dessertwijnen. Heerlijk bij een zoet nagerecht.

Pouilly-Fumè.

Een typische sauvignonwijn uit de Loirestreek met de geur van muskus en hints van aalbessen, grape-fruit en soms ook vuursteen. Een mooie glas heldere frisse pittige wijn met een volle op je kaken tintelende afdronk. Lijkt soms veel op een sancerre.

Het is een uitstekend aperitief gewoon lekker genieten tijdens een zonnige dag of een zwoele zomer avond. Als begeleider van oesters, mosselen of gepocheerde vis en natuurlijk asperges komt hij goed uit de fles.

Riesling.

Een pure riesling komt uit de Elzas waar de druif als nobele wordt behandeld. De wijn heeft doorgaans een strogele kleur maar in zijn jeugd is hij nog duidelijk groen. Doorgaans heeft hij een intens bouquet van citroen en grapefruit en is fris, vol en zuiver.

Het is een goede metgezel van zowel zoet- als zoutwatervis. Bijvoorbeeld gebakken tong, mosselen en oesters. Maar ook zeker met wit vlees en kip voelt hij zich een goede begeleider. Drink hem natuurlijk ook op het terras onder de kastanjeboom bij de ondergaande zon.

Pinot gris.

De Elzas is een van Frankrijks zonnigste en droogste gebieden. Dit komt zeker tot uiting in de pinot gris, met zijn krachtige volle karakter. In de geur kom je impressies van honing, noten en ook iets rokerigs tegen. Het is een half droge naar zoet hangende wijn.

Hij past het best bij vleesgerechten en zelfs bij wild komt hij goed tot zijn recht. Door de Elzasser wijnbouwers wordt hij als ideale begeleider van ganzeleverpastei beschouwd. Het is een wijn voor bijzondere gelegenheden met gewaardeerde vrienden.

Chardonnay.

De witte wijn van deze druif geurt en smaakt vaak naar passiefruit, annanas, mango en andere tropische fruitsoorten. Hij is afhankelijk van zijn leeftijd licht-goud met boventonen van groen tot een diepe amberkleur. Zijn smaak is van fris beendroog tot mollig boterachtig en rokerig.

Deze wijn is zeer geschikt als aperitief en is goed te combineren met vis in roomsaus, schaaldieren, kip en allerhande pastagerechten. Ook als begeleider van verschillende romige kazen aan te bevelen.

Sauvignon blanc.

Deze wijnen hebben doorgaans een uitgesproken en krachtig fruitig aroma met in de geur en smaak kruisbessen, bosvruchten, olijven, citroenschil en soms vuursteen. Het is een frisse, droge, pittige wijn.

Een echte dorstlesser in warme tijden. Hij komt goed tot zijn recht met mosselen, oesters en ander zeebanket. Heerlijk bij gepocheerde of gegrilde vis. Maar ook bij koude schotels en salades wil hij zich doen gelden.

Muscat.

Overal verspreid over Frankrijk kom je ze tegen in kleine enclaves waar ze uiteenlopende wijnen opleveren. Uit de Roussillon komen de vins-doux -naturels. Uit de Rhônestreek komt de goudgele Muscat-de-Beaumes-de-Venise en uit de Elzas komt de wat drogere soort. De wijnen hebben doorgaans een zoete bloemrijke geur en smaak en een hoog (14%) alcoholgehalte.

De muscatwijnen zijn typische desertwijnen en zijn de kroon op een zoet nagerecht. Je kunt hem natuurlijk ook drinken als aperitief.

Champagne.

Een van de bekendste mousserende wijnen uit Frankrijk. Het is een typische feestwijn, die gecomponeerd wordt uit de chardonnay, pinot noir en pinot meunier druif. Het bereidingsproces dat beschermd is heet de 'Méthode Champenoise'. Een sprankelend bruisende wijn.

Geniet hem bij kreeft, gegrild vlees, zwezerik of paddestoelgerechten.

Voor mij is dit een gelegenheidswijn om bijvoorbeeld het nieuwe jaar in te gaan of te proosten op het prille geluk van een bruidspaar.