Rode Wijnen
Hieronder treft U een opsomming en beschrijving van een aantal bekende rode wijnsoorten.
Rode wijnen. |
Kenmerken. |
Waarbij te drinken. |
Bordeaux. |
Dit is een krachtige fruitig iets naar vanille geurende wijn die meestal is samengesteld uit cabernet sauvignon, cabernet-franc en merlot. Hij is goed houdbaar en kan veelal lang rijpen. Jonge wijnen hebben veel tannine. |
Het is een wijn die eigenlijk bij vleesgerechten, zoals een entrecôte goed tot zijn recht komt. Maar je kan hem evenzogoed los drinken tijdens een gezellige avond of zo maar om te genieten. |
Côtes du Rhône. |
Sommige zijn volle fruitige wijnen die jaren flesserust nodig hebben, maar de meeste kan je jong drinken en zijn zacht met een iets peperige smaak. De gebruikte druiven zijn meestal de grenache, cincault, mourvèdre en carignan. |
Bijvoorbeeld bij een chili con carne komt hij goed tot zijn recht en natuurlijk bij stoof-schotels en andere vleesgerechten. Hij is trouwens ook lekker bij kaas en stokbrood. |
Bourgogne. |
Als ze jong zijn hebben ze een helder rode kleur en een fruitig en fris pittig aroma. Maar met de jaren gaat dit over in een aantrekkelijk kruidig bouquet. De pinot noir is de meest gebruikte druif in de Bourgogne. |
Deze wijn laat zich bij veel verschillende gerechten gelden en is door zijn fruitige smaak een allemansvriend. vooral bij rood vlees, maar zeker ook bij geroosterd gevogelte en pasta's is hij zeer aan te bevelen. |
Cabernet sauvignon. |
Een wijn die over de hele wereld voorkomt en zich karakteriseert door zijn middeldiepe flonkerende paars-rode kleur. De geur is intens vol fruit en dit komt samen met de nodige tannine in de smaak tot uitdrukking. Kan doorgaans zeer goed ouderen. |
Heerlijk bij een biefstuk of een entrecôte, maar natuurlijk ook los te drinken tijdens een gezellig avondje met een stel vrienden. Lekker met een pizza, een stuk pittige kaas of bij een barbecue. |
Chianti. |
De kleur is licht helder robijnrood. Hij heeft een zuiver fris fruitig aroma (niet te uitgesproken bij jonge wijn) en een iets droge en stevige afdronk. In de geur herken je soms een typische 'stalgeur'. Deze uit Toscane afkomstige wijn wordt gemaakt van de sangiovese en trebiano druif. |
Natuurlijk is dit een wijn die bij uitstek geschikt is om bij een pastaschotel met een heerlijke vleessaus te worden gedronken. Ook bij andere vleesgerechten en kazen kan hij verrassend uit de hoek komen. |
Rioja. |
Een wijn met een kruidig aroma met veel fruit en vanille. Afhankelijk van het aantal jaren fust- en flesrijping komt de wijn in een hogere klasse en wordt daardoor complexer en voller van smaak. Ook de kleur varieert dan van donker dieprood tot lichtbruin. Tot op hoge leeftijd vitaal. |
De wijn is perfect te combineren met rood en wit vlees, gevogelte en natuurlijk de bekende spaanse paëlla. Ook zullen verschillende kaassoorten goed samengaan. |
Barolo. |
In de koele heuvels van Piemonte, groeien de nebbiolodruiven waar deze wijn van wordt gemaakt. Het is een granaatrode levendige en fruitige wijn met kracht. Een leuke omschrijving is, dat hij smaakt naar de geur van een pas geteerd scheepsdek. |
Door zijn stevige karakter kan je hem goed drinken bij gemarineerde rundvlees-gerechten of een stuk wildbraad. Wie hem zo wil drinken, moet er wel even voor gaan zitten, want het is een wijn die bijzondere aandacht verdient. |