Wijn & Kaas
Houd bij de keuze van een wijn wel de specifieke sterke of overheersende smaak van een gerecht of een kaas in de gaten. Hoe pittiger de kaas of het gerecht hoe krachtiger de daarbij genoten wijn zou moeten zijn om een aangename balans te behouden. Tegenwoordig kan je bij elke goede kaas speciaalzaak alle kaassoorten van de wereld kopen waardoor voor elke wijn wel een kaas is te selecteren. Hieronder staan verschillende soorten kaas met de beste keuze wijn waarbij jezelf natuurlijk bepaald of het ook aan jouw persoonlijke smaak voldoet. Zorg er tevens voor dat de temperatuur van de kaas gelijk is aan de wijn.
kaassoort |
wijn / druif / soort |
Brie / Camembert |
Côtes d'Or / Merlot / Chardonnay / |
Edammer jong / belegen |
Riesling (droog) / Gamay / |
Geitenkaas |
Muscadet / Sauvignon / Barbera / Italiaanse Chardonnay |
Goudse belegen /oud |
Cabernet sauvignon / Pinotage / Barolo / Rioja / Bourgogne |
Kaasfondue |
Müller-Thurgau / Silvaner / Chasselas / |
Kruidenkaas / komijn |
Gewürztraminer / Pinot gris / Cabernet franc / Zinfandel |
Mozzarella |
Sauvignon blanc / Poully Fúme / |
Munster |
Rode Bourgogne / Gewürztraminer / Muscat / |
Parmezaanse |
Syrah / Chianti / rode Bordeaux / |
Raclette |
Müller-Thurgau / Chasselas / |
Reblochon |
Pinot gris / Chardonnay / Beaujolais / |
Rookkaas |
Gewürztraminer / Syrah / |
Roquefort |
Muscat / Sémillon / barolo / Syrah / |