Blended Whiskey's
Het overgrote deel van de whisky’s die geproduceerd worden, zijn blended whisky’s. Dat houdt in dat ze gemaakt zijn van verschillende soorten whisky. De meeste blends bestaan uit grain whisky vermengd met vaak meerdere malt whisky’s.
Blended Scotch whisky
Blended Scotch whisky’s bestaan uit een combinatie van grain en malt whisky’s. Meer dan 90% daarvan moet gestookt zijn in Schotland. Blended Scotch whisky’s werden in eerste instantie ontwikkeld als alternatief voor de single malt whisky’s. Veel mensen beschouwden deze als te sterk en te ruw van smaak. De Master Blenders van de verschillende merken combineren verschillende malt en grain whisky’s op zo’n manier, dat er een consistente smaak ontstaat die kenmerkend is voor dat merk. Enkele bekende blended Scotch whisky’s zijn Johnnie Walker, The Famous Grouse en J&B.
Bourbon Whisky
Amerikaanse whiskey wordt bourbon genoemd, naar Bourbon County in Kentucky, waar in de 19e eeuw veel distilleerderijen werden gevestigd. Bourbon bestaat voor minimaal 51% uit maïs of rogge en wordt 2 keer gedistilleerd. De rijping van bourbon vindt minimaal 2 jaar plaats in nieuwe eikenhouten vaten, die aan de binnenkant licht getoast zijn. Four Roses en Jim Beam zijn bekende bourbonmerken.
Canadian Whisky
De meeste Canadian whisky’s die geproduceerd worden, zijn een blend van verschillende grain whisky’s. De Canadezen maken bovendien veel gebruik van rye whisky (whisky op basis van rogge). Die zorgt voor een wat lichtere en zachtere smaak. Het gebruik van rogge is echter niet wettelijk vastgelegd. Hoewel Canadese whisky’s dus vaak het etiket rye whisky krijgen, hoeft het product in principe geen rye whisky te bevatten. Bovendien mag er in Canada tot 9,09% aan andere drank aan de whisky toegevoegd worden. Dat kan van alles zijn, van rum tot cognac.
Irish Whiskey
In Ierland wordt whiskey gespeld met –ey op het einde. De Amerikanen hebben deze spelling overgenomen. Ierse whiskey wordt voor 60% tot 80% gestookt van ongemoute gerst. De overige 20% tot 40% bestaat uit gemoute gerst en grain whisky. Dat is een verschil met Schotland, waar alleen maar gemoute gerst en geen ongemoute gerst wordt gebruikt. Vanwege het gebruik van ongemoute gerst wordt Ierse whiskey 3 keer gedistilleerd in plaats van de gebruikelijke 2 keer. Het graan wordt gedroogd in ovens die op steenkool branden. Hierdoor zijn Ierse whiskey’s wat zachter en minder rokerig van smaak dan Schotse whisky’s, waar turf de brandstof van de ovens vormt. Enkele bekende Ierse whiskey’s zijn Jameson, Tullamore Dew en Bushmills.
Tennessee Whiskey
Tennessee whiskey is een Amerikaanse whiskeysoort, die net als bourbon voor minimaal 51% uit maïs wordt gestookt. Tennessee whiskey ondergaat daarnaast een speciaal proces voordat het in vaten wordt opgeslagen om te rijpen. Dit zogenaamde Lincoln County Process houdt in dat de whiskey wordt gefilterd door een dikke laag houtskool van esdoorn. Daardoor krijgt de whiskey een karakteristieke, wat milde smaak. Jack Daniel’s is de meest bekende Tennessee whiskey.
Luxe Blended Scotch Whisky
Naast de gewone Blended Scotch whisky’s bestaan er ook luxe blended Scotch whisky’s. In deze categorie bevinden zich de wat duurdere, oudere en luxere varianten van blended Scotch whisky’s. Enkele voorbeelden van zulke whisky’s zijn Chivas Regal 12 Year Old van Chivas en Dimple 15 Year Old van Dimple.