Whisky uit de Highlands

De Schotse Highlands staan al vanaf de 17e eeuw bekend om het – in niet geringe mate illegaal – stoken van whisky. Volgens de Schotten (en veel andere whiskyliefhebbers) komen uit dit gebied de beste whisky’s ter wereld.
De regio kent meer dan 80 verschillende distilleerderijen. Malts uit de Highlands hebben minimaal 8 tot 12 jaar rijping nodig voordat ze hun rijkdom aan geur en smaak prijsgeven.
Al naar gelang de geografische ligging van de distilleerderij varieert de smaak van de geproduceerde whisky. Whisky’s uit de noordelijke Highlands (van Inverness tot de kust van Wick) kunnen naar heide geuren. Ze variëren in smaak van zachtdroog tot zachtzoet. Ten westen van Inverness ligt de grootste whiskyregio van Schotland, Speyside. In het zuidelijke deel van de Highlands, vanaf Perth in westelijke richting, zijn de whisky’s vaak wat lichter. Het westelijke gedeelte produceert zachte droge whisky’s met een hint van turf. En uit de Eastern Highlands, langs de Noordzeekust, ruwweg van Aberdeen tot Dundee, komen heel veel verschillende whisky’s met vaak een fruitig karakter.