Destilled

Gedestilleerde drank  is een alcoholische drank verkregen door destillatie uit gefermenteerde landbouwproducten.

Het minimale alcoholpercentage van gedestilleerde dranken is minimaal 15% bij kamertemperatuur. Door het scheiden van de diverse kookpunten van het destillaat worden eventuele verontreinigingen uit het eindproduct gescheiden, zodat men een vloeistof overhoudt die geschikt is voor consumptie.

Het onderscheid met sterkedrank is dat daar ook alle versterkte bieren en wijnen onder vallen met een alcoholpercentage van 15% of meer, en ook met gedestilleerd bereide dranken zoals advocaat en likeur. Gedestilleerde dranken zijn dus alle alcoholhoudende dranken verkregen door destillatie. Bier en wijn worden niet volgens een destillatieproces bereid, maar alleen door vergisting.

Hoe wordt 'gedistilleerd' gemaakt:

  1. granen
  2. beslag
  3. vergisting
  4. destilleren van moutwijn:
    1. ruwnat (voorloop met verontreinigingen)
    2. bestnat
    3. enkelnat (naloop met de laatste verontreinigingen)
  5. destillatie:
    1. moutwijn (46 - 48%)
    2. graanalcohol (96%)
  6. destilleren van kruidendestillaten

Ook de moderne destillateurs maken nog volop gebruik van klassieke ketels.

Enkele voorbeelden van gedestilleerde dranken zijn: brandewijn, cognac, gin, jenever, rum, vieux, whisky en wodka.

VinoLounge heeft als specialisatie Whisky & Rum!